Články

Objevte nové způsoby cestování a užijte si léto!


Letní prázdniny jsou nejen příležitostí k odpočinku, ale hlavně slouží k tomu, aby každý získal nové nevšední zkušenosti. Ať už jde o orientaci v cizích městech, o poznávání nových lidí a kultur, ochutnávání cizokrajného jídla nebo zdokonalování se v cizím jazyce, díky cestování člověk zjistí, jak reaguje, pozná sám sebe a alespoň trochu změní pohled na svět. V určitých případech se vám vaše nově získané zkušenosti budou dokonce vyjímat na životopisu. Vše je jen o tom, jak moc máte otevřenou mysl, jak jste schopni se přizpůsobit a jak moc hledáte dobrodružství.

Cestování s cestovní kanceláří

Spousta lidí cestuje s cestovní kanceláří. Vyplatí se to hlavně těm, kteří nejsou organizačně zdatní a nedokáží se domluvit alespoň jedním světovým jazykem. Vyrazíte-li na dovolenou s cestovní kanceláří, v konečné destinaci vás většinou čeká český delegát, který se o vás postará. Nevýhodou je ale to, že vás zájezd většinou vyjde o dost dráž, než kdybyste si ho organizovali sami, a asi nezažijete tu pravou interakci s místními.

Jazykové kurzy

Jazykový kurz v zahraničí je ideálním řešením, chcete-li cestovat a zároveň i udělat něco pro své vzdělání. Ač jsou kurzy docela drahé, většinou se finančně vyplatí, jelikož jazykové společnosti mají často různé dohody s jazykovými školami a samotným by se vám těžko zařizovalo například ubytování u hostitelské rodiny. Na jazykovém kurzu budete dopoledne navštěvovat jazykovou školu a učit se cizí jazyk, odpoledne pak budete mít možnost použít nově naučenou gramatiku a slovní zásobu v praxi s kamarády ze školy, v místě ubytování, v obchodě, restauraci... Navíc budete moci využít odpoledního programu, který pořádá škola, a podívat se tak do okolí vaší destinace. Nejoblíbenější jsou asi kurzy angličtiny ve Velké Británii, Irsku nebo na Maltě. Tento způsob cestování je oblíbený i mezi rodiči, kteří chtějí, aby se jejich dítě osamostatnilo a zlepšilo v cizím jazyce, existují totiž i jazykové kurzy v zahraničí pro mládež, kde na vaší ratolest pořád někdo dohlíží.

Brigády a stáže

Brigády a stáže v zahraničí jsou vhodné především pro studenty. Jejich jediná nevýhoda spočívá v tom, že se ne úplně každému podaří takovou stáž nebo brigádu sehnat. Na druhou stranu na brigádach v zahraničí je možné vydělat nemalý peníz, na stážích zase získáte drahocené zkušenosti z oboru. Navíc se procvičíte v cizím jazyce, který ale zase na druhou stranu musíte alespoň trochu umět už před odjezdem. Hledáte-li brigádu, můžete využít jedné z mnoha agentur, které vám ale budou strhávat část peněz z platu. Stáže nabízí hlavně instituce Evropské unie, v Česku je oblíbený program Mládež v Akci.

Objevte nové způsoby cestování a užijte si léto! Photo by Moyan Brenn - berkut83@hotmail.it

Dobrovolnické projekty

Dobrovolnický projekt se vám povede zprostředkovat mnohem lépe než brigáda nebo stáž, přitom budete mít pořád možnoost zdokonalit se v cizím jazyce, poznat nové lidi a do jisté míry i proniknout do místního života. Sice budete muset každý den pracovat, na druhou stranu ale budete mít čas k cestování před nebo po projektu a doborvolnická agentura vám často i zprostředkuje výlet do okolí. Dobrovolnické projekty můžou trvat od dvou týdnu až po dobu několika měsíců. Chcete-li se na takový projekt vydat, navštivte stránku neziskové organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit, která zprostředkovává jak dvoutýdenní workcampy, tak dlouhodobé projekty. Sami budete muset zaplatit akorát administrativní poplatek 2.200 Kč, dopravu do dané destinace a kapesné, ubytování a strava jsou většinou hrazené.

Cestování na vlastní pěst

Chcete se jenom tak toulat světem bez toho, aniž by vás cokoli vázalo? Vyražte do světa na vlastní pěst, nejen že si vaší cestu naplánujete přesně podle toho, jak chcete vy, a dovolená tak bude zábavnější a levnější, ale také budete pociťovat skvělý pocit vonosti. A o jakých možnostech cestování na vlastní pěst třeba ještě nevíte?

Couchsurfing je sociální síť, přes kterou si členové domlouvají ubytování nebo setkání na svých cestách. Založíte si profil, vyplníte zde informace o sobě, svých jazykových schopnostech a zálibách, a sami si určíte, jestli chcete jiné čelny ubytovat nebo se s nimi jen setkat. Celý systém funguje na principu referencí, po setkání o vás jiný člen napíše zprávu, která se pak bude zobrazovat na vašem profilu. Díky těmto referencím pak vidíte důveryhodnost ostatních členů. Pokud chcete vypadat ještě důvěryhodněji, můžete si nechat zaslat dopis na vaší adresu a zadaným kódem do systému tak být ověřeni, nebo pro vás později mohou ostatní člěnové přidávat důvěru (vouching). Couchsurfing je vhodný pro ty, kteří nechtějí utrácet za ubytování a chtěji se seznámit s místními. Členové couchsurfingu jsou většinou přátelští, milí a ochotní dobrodruzi a vy můžete sami vybrat u koho se ubytujete nebo koho u sebe necháte přespat, ale samozřejmě můžete natrefit i na někoho, s kým si ne úplně padnete do oka. Také počítejte s tím, že nebudete mít moc soukromí. Jen v lepším případě dostanete svůj pokoj, pravděpodobně ale budete spát na gauči v obýváku nebo s někým cizím v pokoji.

Stopování je v dnešní době sice méně časté než bývalo dřív, na druhou stranu je to pořád nejlevnější způsob dopravy. Spousta lidí si myslí, že stopování je nebezpečné, pokud si ale budete dávat pozor, nemělo by se vám nic stát. Stopujte raději ve dvou, bezpečně odmítněte řidiče, který vám připadá podezřelý, zavazadla, především cennosti, nedávejte z dosahu, komunikujte s řidičem a sleduje trasu cesty. I v dnešní době existují mladí lidé, co bezpečně dostopovali například do Skandinávie, Španělska, ale i Turecka nebo třeba Indie.


Loga Cestopis Etiopie Cestopis z Indie Cestopis Egyptske oazy Cestopis Ukrajina Cestopis Maroko Cestopis Kena Cestopis z Egypta Navstivene zeme